Je hebt een tijd van komen en een tijd van gaan. Een oude website die vernieuwd wordt, een teamsamenstelling die verandert. Vernieuwingen! Leuk, maar soms worden ze als eng ervaren. Mensen houden graag vast aan hun eigen gebruiken en tradities, maar dat terzijde. Dat Paul Kuijpers en Joris Kok het Tweede zouden verlaten was al bekend, ook oudgediende maar nog steeds trouwe supporter van De Pion 2, Ted van Eck heeft ons in de zomerstop verlaten. Maar we hebben genoeg vers bloed! En bloed dat hebben we geroken tijdens de wedstrijd, leest u maar eens verder onder de streep.

We beginnen bij onze nieuwe strijders: Ivo Kok, Koen Riemens en Erik-Jan Colijn. U leest het goed, EJC is terug bij De Pion! Ivo, puntenpakker bij het Vlaggenschip vorig seizoen, heeft de nobele taak gekregen om het talent van zijn kleine broer (dat kun je letterlijk nemen) te vervangen en mocht direct op het eerste bord plaatsnemen. Koen speelde vorig seizoen bij De Pion 4 en loodste dat team bijna naar het kampioenschap. Die prestatie werd beloond met een overstap naar het Mannêh-team – of wat daarvan over is, want volgens onze vrouwelijke fans (jazeker, die bestaan!) spelen we niet meer als mannen. EJC speelde de laatste seizoenen bij De Stukkenjagers, een grote vereniging in Tilburg alwaar hij resideert, maar hij had genoeg van het jagen op stukken en wilde weer eens met pionnen spelen. Waar beter dan bij De Pion kun je dan spelen?

Ook Bo de Veth is terug bij De Pion 2. Deze ronde was hij er even niet bij, maar in het vervolg van het seizoen zult u vast en zeker prachtige acties van hem gaan zien. Om de gemiddelde leeftijd van het vernieuwde Tweede wat te drukken, is ook Lewon Gevorkjan aan de selectie toegevoegd.

De eerste uitslagen waren prima. Carlo Rens speelde met de zwarte stukken tegen Bobby Fijlstra. Bobby kreeg ogenschijnlijk ruimtevoordeel en bood al vroeg remise aan. Op de andere borden kon het nog alle kanten op. Na kort overleg werd het remiseaanbod geaccepteerd.
Hetzelfde lot onderging Ngo Hin Cheng op het vierde bord met de witte stukken, hij kreeg een zwakke pion maar ook een remiseaanbod van Hemmo Mulder en op dat moment waren er al enkele kansen op volle bordpunten aan het ontstaan. Aannemen dus.

Daarna was het weer even rustig en leken er volle bordpunten bij te komen. Onder andere de schrijver van dit verslag en uiteraard weer teamcaptain van het Tweede, dacht op een gegeven moment kansen te krijgen. Maar ondergetekende had natuurlijk beter kunnen weten. De eerste ronde van de externe competitie speelt hij immers altijd remise ondanks dat hij beter komt (of mag komen) te staan. Zo ook ditmaal tegen concullega Eddy Korevaar. Eddy kreeg druk op de stelling door onhandige zettencombinaties van de zwartspeler en met het sterke f4 leek wit de partij naar zich toe te trekken. De partij kreeg een verrassende wending door een kwaliteitsoffer maar dit bleek toch net wat te veel.

Leuke stelling voor de thuisschakers, zwart aan zet en wint. Zwart koos voor de remise-voortzetting.

Ondertussen was supporter nummer vier binnen gekomen, René van den Broek, juist ook een speler van het Tweede. Maar hij heeft beloofd de volgende keer toch maar te wachten tot iedereen klaar is, want er wat er gebeurde was niet helemaal de bedoeling. Ivo verloor op het eerste bord van Jaco Vonk. Jaco had heel efficiënt de pionnen op de koningsvleugel naar voren geloosd. Hij maakte de f- en h-lijn open, kon vervolgens een toren op de h-lijn zetten en toen maakte Ivo een blunder. Hij sloot zijn eigen toren op.

Koen Riemens stond de hele partij kansrijk tegen Tim Schakel. Hij had een stuk geofferd voor een erg sterk paard op d6 en dat zag erg gezond uit. Ome Fritz vindt het behoorlijk dubieus, maar dat is achteraf. Achter het bord wordt niet altijd zo maar de weerlegging gevonden. Het sterke paard mocht blijven staan en Koen kreeg goed spel. Zeker nadat Tim besloot een stuk terug te geven. Koen wist vervolgens een kwaliteit te ontfutselen, maar besloot tot slot om nog een stukoffer te doen in een positie waar hij een toren en loper had en Tim nog 2 lopers en enkele verbonden vrijpionnen. Dat stukoffer was wat minder kansrijk dus werd er snel een eind aangemaakt.

Dat René niet alleen slechte invloed heeft, bewees Erik van Elven op het achtste bord. Ondanks dat hij als competitieleider van de NBSB vast en zeker wat stress voelde (Dit seizoen zijn zowel de KNSB als de NBSB overgestapt op een andere manier van uitslagen verwerken, er wordt gebruik gemaakt van NetStand, de vraag is natuurlijk: gaat dat goed…), liet hij zien waarom hij een vaste kracht voor het Tweede is. Hij speelde tegen Lemmy Schakel met de witte stukken en gooide de trukendoos eens helemaal open. Uw razende reporter telde drie aftrekaanvallen en een dubbele aanval als kers op de taart. Een elf die een 1 op het scorebord toverde!

Telt u mee? Pxe7+ dreigt, na Kh8 volgt aftrekaanval twee: cxd6, Dxd6, aftrekaanval drie: Pxe7, Dxe7, Dxc6. Het eindigde met e4, Ph4, Lg4, Pg6+!

Helaas ging het toen toch ook mis bij Benny Onrust. Die speelde tegen Jesper Nederlof en was onderweg naar de eindstelling aan het uitdelen. Pionnetjes werden langzaam maar zeker cadeau gedaan aan Jesper. Onbedoeld uiteraard, maar het gebeurde helaas wel. Daar word je onrustig van, maar Benny niet. Die komt vanzelf dit seizoen op gang.

Als allerlaatste was vandaag Erik-Jan bezig. Weet u nog wat ik zei over EJ? Hij wilde weer met pionnen spelen. Komt dat even goed uit dat een pion cruciaal bleek. We hadden al verloren als team, dus het was een kwestie van de eer hoog houden. En dat deed hij! Hij nam het met de zwarte stukken op tegen Andries Dekker. Andries kreeg een eenzame pion op e6. Die eenzame pion werd gewonnen. EJ wist van die minieme voorsprong gebruik te maken om een beter eindspel in te gaan. Dat tikte hij vervolgens zorgvuldig uit.

De eindstand is wat bedroevend, het is van net niet. Maar komende ronde mogen we uit naar D4 en als ik het me goed heug, hebben we nog iets op te halen in Oosterhout. Een beker met grote oren, of is die ondertussen naar de vuilstort gebracht? Dat kan natuurlijk ook, want tradities bestaan alleen als er niets vernieuwd wordt.

 En dan nog een overzicht van de scores, in een nieuw jasje (ja, echt alles is nieuw):

Thuis Uit Score
Kok , I. (Ivo) (2091) Vonk , J.J. (Jaco) (2147) 0 - 1
Onrust , B. (Benny) (2035) Nederlof , J. (Jesper) (2141) 0 - 1
Colijn , E.J. (Erik-Jan) (1957) Dekker , A. (Andries) (2120) 1 - 0
Cheng , N.H. (Ngo Hin) (1917) Mulder , H.W. (Hemmo) (2034) ½ - ½
Rens , C. (Carlo) (1889) Fijlstra , B. (Bobby) (2008) ½ - ½
Riemens , K. (Koen) (1847) Schakel , T.T. (Tim) (2034) 0 - 1
Lambregts , F.J.J. (Frank) (1823) Korevaar , E.L. (Eddy) (1903) ½ - ½
Elven van, E.F.A. (Erik) (1814) Schakel , L. (Lemmy) (1836) 1 - 0
  3.5 - 4.5

Log in om een reactie te geven op dit artikel.