De Pion 2 heeft haar laatste wedstrijd van het seizoen tegen DSC 2 uit Dongen met minimaal verschil gewonnen, in een bloedstollend spannende wedstrijd (al ging die wedstrijd nergens meer om), Uitgebreid verslag volgt nog. 

De wedstrijd tegen Raadsheer 2 was uitgesmeerd over 2 dagen. Op vrijdagavond, tijdens de clubavond van De Pion, werden 2 partijen vooruitgespeeld. Bas Robben en Joshua Prevoo namen voor De Pion 2 de honneurs waar. Joshua verloor, ik heb niet gezien hoe de partij verliep, maar Joshua vond zelf dat hij slecht gespeeld had. Waarschijnlijk mist hij wat ritme, omdat hij de laatste tijd weinig aan schaken toekomt. Bas Robben speelde remise, zodat we de dag daarop moesten beginnen met een achterstand van ½-1½.
Maar al snel werd op zaterdag die achterstand omgezet in een voorsprong. Theo Potjes verpletterde zijn tegenstander en won overtuigend in een vrij korte partij. En mijn tegenstander was zo vriendelijk geweest mij op de 9e zet een stuk cadeau te doen, waarna ik niet meer in de problemen kwam en mijn partij won. Bij Xandar van Gentevoort werd alles in elkaar geschoven en was remise het onvermijdelijke gevolg. Anthony Snijders probeerde uit alle macht remise te vermijden en offerde de kwaliteit voor een sterke vrijpion om zo te proberen het volle punt te pakken. Dat lukte net niet, waarna hij alsnog genoegen moest nemen met remise, maar gezien de stand in de wedstrijd was dat ook prima.
Bas Snijders kreeg wel een heel aparte stelling op het bord. In het vierkant e3-h3-h6-e6 was op een gegeven moment geen veld meer onbezet, omdat daar alle stukken geposteerd stonden. De rest van het bord zag er daarentegen weer opvallend leeg uit. Bas hield in deze chaotische stelling het hoofd het koelst en gek genoeg werd de partij beslist op de lege helft van het bord, waar de pionnen van Bas opstoomden, een paar pionnen van de tegenstander sneuvelden en Bas zodoende het eindspel kon winnnen. Henk Alberts verloor langzamerhand een paar pionnetjes, vocht als een leeuw, maar redde het niet en verloor. Geen ramp, de zege was toch al binnen.

Voor De Pion 2 een mooie middag en eigenlijk een dubbele overwinning. Want het 3e team van BSV is teruggetrokken, waardoor de 7½-½ nederlaag tegen BSV 3 uit de boeken is geschrapt. Voor De Raadsheer 2 gold juist het omgekeerde: zij leden een dubbele nederlaag. Ze verloren van ons, maar hadden gewonnen van BSV 3, maar raken door het terugtrekken van dat team die winst kwijt. De Pion 2 wipt daardoor over De Raadsheer 2 naar de 3e plaats. Voor wat het waard is, want meedoen voor promotie doen we nog altijd niet. Of we nu als 3e, 4e of 5e eindigen, er zullen weinig mensen van wakker liggen. Het is gewoon jammer dat een team zich halverwege de competitie moet terugtrekken.

De Pion 2 - De Raadsheer 2 4½-3½

Henk Alberts (1579) - Jan Vriends (1521) 0 - 1
Xandar van Gentevoort (1600) - Adrie Domen (1518) ½ - ½
Bas Robben (1508) - René Roks (1513) ½ - ½
Kees van Hogeloon (1468) - Kees van Erk (1414) 1 - 0
Anthony Snijders (1422) - Pascal Roos (1393) ½ - ½
Joshua Prevoo (1644) - Marijn ten Velde ( - ) 0 - 1
Theo Potjes (1370) - Mark Schraets (1453) 1 - 0
Bas Snijders (1432) - Herman Krijnen (1162) 1 - 0

 

De Pion 2 - BSV 3: ½-7½. Boem! Dat komt aan... Een ronduit dramatische uitslag. Maar was de wedstrijd zelf zo dramatisch? Dat valt eigenlijk wel mee.

Allereerst waren we als team behoorlijk gehandicapt. Geen Mohammed Almatny, geen Joshua Prevoo, geen Xandar van Gentevoort en geen Ad Bruijns. Die laatste zorgt dit seizoen steevast voor een winstpunt aan het eerste bord, maar werd nu uitgeleend aan het eerste. Wij waren behoorlijk verzwakt, terwijl BSV 3 op normale sterkte was. Als wij in onze sterkste opstelling hadden gespeeld was het een heel andere wedstrijd geworden.
En zijn de spelers die overbleven dan kansloos van het bord geveegd? Nee, geenszins! Halverwege de wedstrijd stond iedereen ongeveer gelijk, maar daarna ging het bij iedereen alsnog ergens mis. Je hebt weleens van die dagen... In onze eerste wedstrijd tegen EGS 2 was het precies andersom. Toen viel alles voor ons precies de goeie kant op en wonnen we, enigszins geflatteerd, met 6½-1½. En nu viel alles verkeerd en verloren, wederom enigszins geflatteerd, met 7½-½. Maar dat neemt niet weg dat ieder van ons een behoorlijke partij heeft zitten spelen. Alleen was op elk bord de tegenstander net even sterker. Behalve in het geval van Bas Snijders, die zijn tegenstander (Wesley Hopmans) keurig op remise wist te houden. Complimenten ook voor Faith Snepvangers, die haar eerste externe partij speelde en in vergelijking tot de rest van het team nog bijzonder weinig schaakervaring heeft, maar haar tegenstander (Alexander van 't Hoff) uitstekend tegenspel gaf. Lang leek het gelijk op te gaan, maar langzamerhand kwam Faith iets slechter te staan en ging het mis. Net zoals bij de rest van het team, ik ga verder maar niet op de details van de partijen in. (Temeer omdat ik die niet ken, omdat ik het niet bij iedereen tot in detail gevolgd heb.) Deze wedstrijd maar snel vergeten en snel door naar de volgende, tegen Raadsheer 2 uit Zundert. Alhoewel, snel... Die wedstrijd is pas op 2 april.
Nog even iets anders memoreren. Voor de wedstrijd gaf Theo Potjes aan dat hij intussen al weer 86 jaar oud is en wellicht de oudste speler is die ooit voor De Pion in een externe wedstrijd heeft meegespeeld. En bij tijd en wijle speelt Theo nog altijd als een jonge God. Dat geeft ons "jonkies" goede moed. We kunnen nog een hele tijd vooruit!

De Pion 2 - BSV 3 ½ - 7½

Henk Alberts (1589) - Ronny Liekens (1658) 0 - 1
Bas Robben (1518) - Pieter-Jan Demmers (1599) 0 - 1
Kees van Hogeloon (1475) - Henry Groenveld (1656) 0 - 1
Anthony Snijders (1429) - Laurens Quinten (1583) 0 - 1
Theo Potjes (1376) - Fred Kaijser (1567) 0 - 1
Mark Mathon (1478) - Jan Haverhoek (1503) 0 - 1
Bas Snijders (1434) - Wesley Hopmans (1375) ½ - ½
Faith Snepvangers ( - ) - Alexander van 't Hoff (1108) 0 - 1

 

Het was op een onheilspellende, donkere regenachtige dag. Buiten waarde een virus rond, waarvan veel mensen ziek werden en een aantal zelfs aan dood gingen. Alsof dat al niet eng genoeg was, moesten we naar een onheilspellend adres, dat zo uit een horrorverhaal leek te komen: Duivelsbruglaan 13.


Lang, lang geleden was hier een verliefd koppel, Catharina van Gaveren en Walter van Ulvenhout. Maar de vader van Catharina vond de familie van Walter beneden zijn stand en wilde kost wat kost een huwelijk tussen die twee voorkomen. Daarom sloot hij Catharina op in een klooster. Walter liet het daar niet bij. Hij redde Catharina uit het klooster en het koppel toog naar Ginneken om zo snel mogelijk te trouwen. De pastoor aldaar wilde dat niet, omdat de klokken nog niet gewijd waren. Walter dwong de pastoor toch de ceremonie te voltrekken, maar dat had hij beter niet kunnen doen. In één van de ongewijde klokken hield de duivel zich schuil en toen de klokken luidden, stortte de hele kerk in werden Catharina en Walter onder het puin bedolven. En het schijnt dat mensen aldaar nog steeds af en toe klokgelui horen en dan moet je uitkijken, want dan is de duivel in de buurt.


De geesten van Catharina en Walter waren nog steeds rond in Ginneken. En om hun rusteloze zielen van hun vloek te bevrijden, moet een koene ridder op het schaakbord één van de hoeders van de Duivelsbrug verslaan. Maar dat viel niet mee. Acht ridders togen uit Roosendaal naar deze onheilspellende lokatie om deze taak te volbrengen. Maar één voor één faalden ze. Pionnen en stukken verdwenen op mysterieuze wijze van het bord. Andere werden klem gezet en langzaam vermorzeld. Ridder Mark Mathon wist stand te houden, maar kwam niet verder dan remise en dat was niet voldoende.


Maar toen kwam onze Voorzitter Zelve, ridder Ad Bruijns. Hij nam dapper plaats op het eerste bord en toog onvervaard ten strijde, spelend met wit. En na 1.d4,d6 2.e4,c6 3.Pc3,Dc7 4.Pf3,g4 5.Le2,e5 6.d5,Pf6 7.Lg5,Pbd7 8.b4,Le7 9.O-O,Lxf3 10.Lxf3,Pxd5 11.exd5,Lxg5 12.dxc6,bxc6 13.Pb5!,Dd6? 14.Pxd5+,Ke7 15.Pe4,Lf6 16.Dd6+,Ke8 17.Pxf6+,gxf6 18.Lxc6! gaf Ads tegenstander Sander de Smet zich gewonnen en was de vloek verbroken. De dappere krijgers van De Pion 2 moesten de wedstrijdpunten in Breda achterlaten, maar konden niettemin voldaan huiswaarts keren. De duivel is uit het Ginneken verdreven en de zielen van Catharina en Walter hebben dankzij ridder Ad Bruijns eindelijk rust gevonden.

De Baronie 4 - De Pion 2 6½ - 1½

Sander de Smet (1602) - Ad Bruijns (1662) 0 - 1
Hennie Daniels (1708) - Henk Alberts (1598) 1 - 0
Paul Boeren (1675) - Bas Robben (1525) 1 - 0
Jo Godderij (1792) - Kees van Hogeloon (1478) 1 - 0
Frank van Duuren (1549) - Patrick Heijnen (1333) 1 - 0
Willem van Kooten (1475) - Mark Mathon (1485) ½ - ½
Astrid Martens (1420) - Theo Potjes (1379) 1 - 0
Bibi Nooren (1068) - Bas Snijders (1434) 1 - 0

(Zie ook het verslag van De Baronie op hun website.) 

 

 

RSR Ivoren Toren 2 is één van de sterkste, misschien wel dé sterkste, tegenstanders in onze klasse. Niettemin verloren ze in de 1e ronde met maar liefst 6½-1½ van De Baronie 4, een team dat ongeveer gelijkwaardig is aan ons team. "Een gezamenlijke off-day van iedereen tegelijkertijd", zo verklaarden de spelers van RSR Ivoren Toren het. Die off-day bleken onze tegenstanders tegen ons helaas niet te hebben. Het is overigens ook een erg internationaal team, zo legde de teamcaptain uit: "Twee Koreanen, twee die ergens uit Zuid-Amerika komen, ik kom uit Afghanistan en er speelt zelfs nog een Hollander mee."
Onze teamleider Mark Mathon zat intussen in zijn rats. Van de 8 teamleden waren er maar 5 (!) aanwezig. Zelf had hij zich op de reservebank gezet, maar we kwamen er nog 2 tekort. Na wat heen en weer bellen werd het team alsnog gecompleteerd, maar dit is toch geen prettige start van een wedstrijd.
Eén van de teamleden die wel op tijd present was, was Theo Potjes. En dat was ook nog een verhaal apart. Theo Potjes was de dag ervoor nog keihard met de e-bike tegen een boom geknald en kort in het ziekenhuis gelegen. De gevolgen vielen gelukkig mee, maar hij had wel een flinke buil op zijn hoofd en nog een klein beetje last van hoofdpijn. In zijn partij was daar weinig van te merken. Hij hield zijn tegenstander op remise en tekende voor het eerste halve punt.
Daarna ging het bij verschillende teamleden net even mis. Anthony Snijders had een echte wildweststelling op het bord, alsof iemand een doosje met stukken leeggeschud had boven het bord. In die chaotische stelling kreeg zijn tegenstander de beste kansen en pakte de winst. Totaal anders was het bij Muhammed Almatni. Hij verloor een pionnetje, maakte dat niet meer goed en verloor. Zo ook het verhaal van Xandar van Gentevoort. Ergens een pionnetje verloren, niet meer goed kunnen maken en daar ga je.
Joshua Prevoo had 2 lichte stukken tegen een toren, maar wel 2 pionnen minder. Zijn stukken stonden wel actiever geposteerd dan die van zijn tegenstander. Hoe het verder gegaan weet ik niet precies, maar het eindresultaat was remise.
Mijn eigen partij zwiepte alle kanten uit. Mijn tegenstander nam meteen mijn koningsstelling onder vuur, en ik moest nauwkeurig verdedigen om te kunnen overleven. Daarna kreeg ik tegenkansten, miste ik nog een winnende combinatie en daarna vervolgde mijn tegenstander de aanval weer. Hij zag een combinatie met eeuwig schaak, bood remise aan en ik kon niet anders dan het aan te nemen. Daarmee kwam ik nog goed weg, want behalve eeuwig schaak kon hij ook mat geven in een paar zetten, maar zag dat pas toen hij eenmaal remise had aangeboden. Wel had hij de stand op 1½-4½ gebracht en de matchpunten zeker gesteld.
Bij Ad Bruijns ging het op bord 2 crescendo. Hij won een pion, nog een pion en won en redde daarmee voor ons de eer. Mark Mathon had tijdens de partij de keus tussen veilig koersen naar remise of aanvallen met veel risico om toch nog een kansje op winst te krijgen. Gezien het verloop van de wedstrijd had hij voor het tweede gekozen en dat liep verkeerd af. In een stelling waarin Mark 3 pionnen voor een toren had was het nog link voor zijn tegenstander, maar die hield het hoofd koel en liet zich niet meer verrassen.
Kansloos verloren tegen een betere tegenstander. Hoewel, kansloos... We hebben op alle borden nog behoorlijk tegenstand geboden en we konden allemaal met opgeheven hoofd naar huis. Volgende ronde tegen Baronie 4, die met 6½-1½ gewonnen heeft van RSR Ivoren Toren 2, maar ik durf niettemin te stellen dat we niks onder doen voor de Bredanaren. Het wordt fifty-fifty....

De Pion 2 - RSR Ivoren Toren 2 2½-5½

Muhammed Almatni (1650) - David van Heusden (1631) 0 - 1
Ad Bruijns (1662) - Bahman Radfar (1800) 1 - 0
Joshua Prevoo (1631) - Arjan Beaumont (1854) ½ - ½
Xandar van Gentevoort (1605) - Leonardo Ayala (1736)
Kees van Hogeloon (1478) - Jungbin Lee (1529) ½ - ½
Anthony Snijders (1434) - Angel Centeno (1693) 0 - 1
Mark Mathon (1485) - Jungmin Lee (1489) 0 - 1
Theo Potjes (1379) - Wouter Scheffer (1627) ½ - ½

Eindelijk! We kunnen weer schaken! We zijn gevaccineerd, de corona-maatregelen zijn bijna allemaal verdwenen en we kunnen weer normaal schaken. Nou ja, bijna normaal. We moeten nog wel onze QR-code bijhebben. En dat is nog wel een dingetje. Want tijdens het schaken dient ieders mobieltje uit te staan, dat is inmiddels bekend. Maar om de QR-code te laten zien moet hij aanstaan. Dat geeft het volgende ritueel. We komen de speellocatie binnen met ons mobieltje aan, om eventueel de QR-code te laten zien. Dan lopen we de speelzaal binnen en zetten het mobieltje uit. Dan gaan we wat te drinken halen, waarbij we de QR-code moeten kunnen laten tonen, dus het mobieltje gaat weer aan. Dan lopen we met het drinken de speelzaal weer binnen en moet het mobieltje weer uitgezet worden. Bij de uitwedstrijd in Goirle viel het uiteindelijk allemaal wel mee, want we schaakten boven en als we het drinken mee naar boven namen, hoefden we geen QR-code te laten zien. Kennelijk is het zo dat je meer dan 2 meter boven de grond geen crona kan krijgen of zo, ik weet het ook niet. Ik ben geen viroloog, dus ik volg gewoon veilig het advies van de deskundigen op, dat lijkt me wel zo verstandig.
Dan de wedstrijd zelf. Die verliep voor ons bijzonder voorspoedig. Het duurde overig zeer lang voor de eerste beslissingen vielen, zowat alle partijen gingen de eerste 20 zetten gelijk op. Ons nieuwe lid Muhammed Almatni liet meteen een "proeve van kunnen" zien. In de prachtige aanvalspartij sloopte hij de koningsstelling, liet een fatale aanval op de koning volgen en haalde als eerste de winst binnen. Anthony Snijders kwam al snel een pion voor, maar zijn tegenstander had goede compensatie en Anthony stond voortdurend onder druk. Het resulteerde in een remise. Patrick Heijnen won de kwaliteit, ruilde die later in voor een vol stuk en won gedecideerd zijn partij. Ook Mark Mathon won de kwaliteit en ook nog een pion en ook hij pakte zodoende het volle punt. Bas Snijders won een pionnetje, later nog een pionnetje en koerste naar een degelijke winst, En ikzelf won met een aftrekaanval een stuk, kreeg mooie aanvalskansen en besloot met een mooi matje de partij te eindigen. Alleen... had ik dat niet goed gezien. Het was helemaal geen mat. Ik moest het stuk teruggeven en terwijl ik nog zat na te balen kreeg ik remise aangeboden. Die had ik gewoon aan moeten nemen, maar ik had gewonnen gestaan, moest en zou alsnog winnen, zag wel wat aanvalskansen en mijn tegenstander had erg weinig tijd. Dus speelde ik koppig door en werd daarvoor niet veel later keihard afgestraft. Niet hij, maar ik maakte de beslissende fout en ik verloor mijn partij alsnog. Gelukkig hadden we toen al 4½ punten binnen en was de winst al verzekerd.
Ad Bruijns was de enige van ons die een hele zware avond had. Zijn jonge tegenstander stond lange tijd beter, maar speelde een beetje te snel. Ad begon wat te rommelen, zijn tegenstander ging na enige tijd in de fout en Ad won de partij. Bas Robben speelde tegen de vader van de tegenstander van Ad Bruijns. Bas Robben was wel héél blij dat hij weer kon schaken, want hij was bijzonder agressief aan het spelen. Alles naar de koningsstelling, heel veel taktische finesses en zijn tegenstander moest na zich met bloed, zweet en tranen te hebben verdedigd uiteindelijk toch het hoofd buigen.
Eindresultaat: 1½-6½. Zo'n forse overwinning hadden we niet verwacht en geeft eerlijk gezegd ook niet de krachtsverhoudingen goed weer, want de spelers van EGS 2 gaven op alle borden gewoon goed partij. Maar overal viel het voor ons net de goede kant uit. In ieder geval geldt voor ons: de eerste klap is een daalder waard. We zijn vertrokken!

EGS 2 - De Pion 2 1½ - 6½

Fedor Sazonov (1605) - Ad Bruijns (1651) 0 - 1
Peter Ansems (1302) - Muhammed Almatni (-) 0 - 1
Andrei Sazonov (1435) - Bas Robben (1515) 0 - 1
Frans Brock (1220) - Patrick Heijnen (1324) 0 - 1
Rob van Esch (1375) - Kees van Hogeloon (1495) 1 - 0
Thijs Spapens (-) - Anthony Snijders (1434) ½ - ½
Ciske Meeuwsen Venema (-) - Mark Mathon (1484) 0 - 1
Sil Meeuwsen Venema (-) - Bas Snijders (1434) 0 - 1

 

 

Laad meer