Gistermiddag heeft ons eerste team met 5,5-2,5 gewonnen van het eerste van D4. Op basis van ratings waren we in het nadeel, maar daar was gezien de 3 overwinningen en 5 remises niet veel van te merken:

D4 1 (1967) - De Pion 1 (1911) 2½-5½
1. Robbert van Vossen (2009) – Ivo Kok (2136) 0-1
2. Pierre Jaspers (1937) - Koen Riemens (1939) ½-½
3. Maykel Smits (2003) - Marcel Huijser (1906) ½-½
4. Thorvald Guurink (2044) - René van den Broek (1893) ½-½
5. Carlo Bloem (1978) - Eric van Loon (1857) 0-1
6. Marc Caluwe (1977) - Carlo Rens (1929) ½-½
7. Lucas den Boer (1871) - Ngo Hin Cheng (2083) 0-1
8. Dick Kriens (1920) - Stijn Goorden (1542) ½-½

De remises waren over het algemeen prima. Koen (bord 2), Marcel (3), Carlo (6) en Stijn (8) hadden allen interessante partijen, met een terechte uitslag. Alleen René (4) gaf aan dat zijn tegenstander tot op het laatste moment kansen had om te kunnen winnen. Een bijzonder knappe prestatie van Stijn: hij hield met zwart Dick Kriens (rating 1921!) strak op remise.

Van de partijen waarin wij aan het langste eind trokken wat fragmenten.  

Ivo Kok – Robbert van Vossen
De mooiste combinatie van de middag komt wat mij betreft op naam van onze eerste bordspeler Ivo Kok. Ivo speelde met wit tegen Robbert van Vossen en won in een betere stelling dankzij een verrassend dameoffer.

Ivo heeft een mooi plusje bereikt, maar de beste voortzetting is niet meteen duidelijk. Wel voor onze Ivo. Hij speelt hier 30. f4!


30. .. Txf4 31. Txe3!! Wit offert tijdelijk de dame tegen een toren en een loper:

31.. Txg4 32. Txe5 Te4

33. Te1! De problemen op de onderste rij zorgen voor groot materiaalverlies 1-0

Eric van Loon - Carlo Bloem

Eric speelde op bord 5 een partij uit 1 stuk. Hij wist een klein voordeel mooi uit te bouwen tot materiaalvoordeel:

24. Ph4! 

24...Tf8 (24... gxh4 25. Dxf5+ Kh8 26. Tg6 Df8 27. Lf7 ) 25. Pxf5 (25. Lf7 Txf7 26. Txh6+ ) 25... Txf5 26. Td8 Tf8 27. Le6

Zwart staat helemaal klem en besluit materiaal te offeren: 27.. Pa6 28. Rxa8 Rxa8 29. Td7 waarna Eric de zwarte dame wint. 29 ... Tf8 30. Txg7+ Kxg7 31. Dd1 Pc5 32. Lb3 Te8 33. Dd4+ Kg6 34. Dd6+ Kg7 35. Dxc6 Td8 36. Dc7+ Td7 37. Dxb6 e3 38. fxe3 Td1+ 39. Kh2 Pd7 40. De6 1-0

Ngo Hin Cheng - Lucas den Boer

Ngo Hin had een mooie partij, al een kwaliteit gewonnen en zorgde vlak na de tijdcontrole voor een matje dat je niet zo vaak ziet:

41. g4+ 1-0

We staan hierdoor eerste in de 4e klasse G. Volgend jaar gaan we op 11 februari verder tegen mede kampioenskandidaat EGS.

Oh ja, de legendarische D4-De Pion wisselbeker blijft dus in Roosendaal!

Op zaterdag 26 november 2022 kwam De Raadsheer op bezoek in The Black Horse. Het is één van de sterkere teams in de klasse 4G: dit beloofde een spannende strijd te worden. De inzet van de match is niets minder dan het in de race blijven voor een kampioenschap.

Teamcaptain René had een week te voren de opstelling van het 1e doorgeseind. Na wat korte uitwisselingen was er consensus. Zo gezegd zo gedaan: de Pionezen namen plaats in de gekozen opstelling.

Het scherpe oog van De Raadheer bespeurde echter nog voor de aanvang van de match een verschil in de opstelling op de wedstrijdformulieren, en de spelersnamen achter de borden... De keus tussen de paperassen aanpassen of een stoelendans tussen René en Marcel was snel gemaakt: de Pionezen ruilden van stoel, bord en kleur.

Na de openingswoorden van onze welbesnorde voorzitter werden de klokken in gang gezet, en de eerste houtjes verschoven.

De relatie tussen de verrichtingen van het Eerste en de annalen van een zeeslag berust op louter toeval.

De eerste beslissing viel al snel... René kwam met een Vliegende Ouwe Man uit de startblokken. Deze is nog net wat minder legendarisch dan de Vliegende Hollander, maar daar wordt aan gewerkt. De bordenwissel pakte vooralsnog goed uit. Zoals het spreekwoord zegt: Een winnende kapitein heeft altijd gelijk!

Oud-lid Johan Goorden komt tegenwoordig uit voor de Raadsheer en kwam uit tegen zijn jongere naamgenoot Stijn Goorden. De ervaren oude rot wist hier wel raad mee en kaapte het punt.

Thijs probeerde te Hepta een Caro-Kann uit een baai te krijgen en kreeg al vroeg een dubbele aanval voor zijn kiezen. De grote vaart leer je met veel vallen en net zo vaak weer opstaan. Volgende keer beter!

Eric belandde bij het verlaten van haven numero Cinco in zwaar weer. Niet lang daarna sloegen kanonnen grote gaten in het vlaggenschip. Het schip dreef af naar open zee, alwaar de eenzame admiraal zich moest overgeven aan een grote overmacht.

De Pionese vloot heeft het zwaar te stellen. Gelukkig zit bij onze tweemaster een koene kapitein aan de riemen. In de zee van mogelijkheden vond hij de juiste weg om de Zilvervloot thuis te brengen.

Bij Uno raakte Yvo na wat omslachtige maneuvres in troebel Siciliaans water. Met het bijzetten van alle zeilen kon hij gelukkig averij voorkomen, maar daar bleef het dan ook bij.

De slag van de driemaster begon met veel ontwijkende manouvres. Lang leek er niets aan de hand. De vloot van uw verslaggever koos echter een ongunstige stroming en lag plots passief opgesloten achter Franse riffen. De antagonist trok plots met veel geweld ten aanval maar sloeg daarbij zichzelf stuk op de riffen. Uiteindelijk werd de vijandelijke admiraal geïsoleerd en gekielhaald. De gewisselde spelers  scoren het volle pond: Wat je noemt een gouden wissel!

Zo was het evenwicht tussen de teams weer volledig hersteld, en kwam het aan op D'n Elf. Erik enterde het vijandelijke schip en er ontspon zich een lang man-tegen-man gevecht. Langzaam maar zeker werd de opponent in een hoek gedrongen. De genadeklap uitdelen was niet eenvoudig, maar het lukte: Erik was de matchwinner!

Zie voor de volledige opstelling:

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/12737

Zo doet het Eerste nog volop mee om het kampioenschap: met nog drie andere koplopers hebben we 6 matchpunten uit 4 wedstrijden. Dat het maar een spannend seizoen mag blijven!

 

 

 

De degradatiekandidaten moesten het tegen elkaar opnemen. Sliedrecht moest winnen, De Pion had genoeg aan een gelijkspel.

De opstelling bestond uit de vier basisspelers; Jan Schuurman, Pim Eerens, Marcel Huijser en Rene van den Broek.
Verder schoten Erik van Elven, Ad Bruijns, Stijn Goorden en ik (als debutant) te hulp!


Op bord 4 opende René (zwart) de score met een winst! In de opening wist hij een lijn te openen voor de witte koning hiermee kon zijn aanval op de koningsvleugel starten. René zag meerdere winnende zetten en koos voor de meest stijlvolle!