De Pion 1 speelt in klasse 1B van de KNSB

1  FM Dirk van Dooren   2356 
2  FM Stefan Colijn  2284
3  Alik Tikranian  2256
4  FM Jan van Mechelen  2230
5  FM Mark Smits  2219
6  Cees IJzermans  2211
7  Bas de Feijter  2160
8  Ludo Tolhuizen   2116
9  Jordy Schouten  2109
10  Robert Schuermans  2097
11  Anthony Mitran  2095
12  Pim Eerens  2071
13  David Du Pont  2051


Het Eerste van De Pion reisde op zaterdag 7 oktober 2017 af naar een koud Arnhem waar wij in jolige spanning de tweede wedstrijd in de klasse 1B tegemoetzagen. Met onze grote selectie gaat het dit seizoen geregeld gebeuren dat onze teamleider te veel mensen beschikbaar heeft, die kunnen en willen spelen. Zogezegde first world problems. Na lang puzzelen is ons immer gewaardeerde TL tot de conclusie gekomen dat deze ronde Dirk, Pim, en David op het bankje moesten plaatsnemen. Van te voren waren Jan van Mechelen en Robert Schuermans op verkenningsmissie gestuurd en welke bij binnenkomst (12:30) ons (Alik, Anthony, Ger, en ikzelf) al netjes stonden op te wachten, inclusief waardevolle informatie over de oppositie. Langzaam aan druppelde de rest van de brigade binnen, in de vorm van Stefan, Jordy, Mark, Ludo, en Bas (de Feijter). Bas maakte zijn debuut in het vlaggenschip van De Pion, wederom welkom Bas! Vooraf was ons oordeel dat het een moeilijke taak werd om Arnhem te vellen, maar als we een matchpunt (of twee) bij wilde schrijven dan moesten we op de onderste borden goed presteren. De opstelling van Arnhem was indrukwekkend, waar zij op bord 1 Ruud Jansen hadden gepositioneerd (2516 elo) en de gemiddelde rating over de eerste zes borden ruim 2360 was. Op de onderste vier borden hadden wij het ratingoverwicht, dus we schreven onszelf nog niet af en waren het over eens dat met goed spel van onze kant we wellicht mochten dromen van matchpunt(en). 

Het was gisteren (16 september 2017) na een hele lange vakantie allemaal te doen in de Black Horse waar het vlaggenschip van De Pion aan moest treden tegen Het Witte Paard uit Haarlem.

In zijn partij tegen de Hongaarse Adam Feher was het FM Dirk van Dooren met zwart die de score opende. Na wat ingewikkelde voortzettingen in het middenspel en een pion die door Feher beslist niet geslagen mocht worden, nam hij na een aanbod van Feher, genoegen met remise. Cees IJzermans doorzag met wit een onjuist “paardoffer” van FM Aran Kohler en won gedecideerd. FM Stefan Colijn gaf met wit blijk van zijn supertalent en liet schaakprofessional IM Bruno Carlier (voorheen: voor En Passant en Pathena Rotterdam in de Meesterklasse gespeeld) volledig kansloos. Anthony Mitran maakte met wit vervolgens hardhandig korte metten met teamleider Max Merbis. Tussenstand: 3½ - ½.

Daarna werd ook het incasseringsvermogen van De Pion flink op de proef gesteld. Ludo Tolhuizen, Alik Tiranian en Mark Smits verloren in een tijdsbestek van iets minder dan een uur. Dat was even slikken: 3½ - 3½. Vervolgens kwam De Pion weer op voorsprong door de winst van FM Jan van Mechelen met zwart op Rene Duchêne. Een hele moeilijke partij! Jan zelf stelde echter dat hij geluk had gehad. Een bescheiden reactie. Tussenstand: 4½ -  3½.

Jordy Schouten had met wit van doen met Collin Boelhouwer en kwam niet echt lekker uit de opening. Dat was het begin van het eind. Hij moest na lang puzzelen bakzeil halen. De stand was weer gelijk: 4½ -  4½. Nu kwam het aan op het resultaat van de partij tussen Robert Schuermans (alias: mister De Pion) en Jan-Willem van Prooijen. Robert had met zwart kleine winstkansjes, maar die werden knap geneutraliseerd door Van Prooijen. Remise bleek jammer genoeg onafwendbaar. Eindstand; 5 - 5.
 
Gedetailleerde uitslagen De Pion 1 (2197) – HWP Haarlem 1 (2226): 5 - 5
1. FM Dirk van Dooren (2356) – Adam Feher (2379): ½ - ½
2. FM Stefan Colijn (2284) – IM Bruno Carlier (2373): 1 - 0
3. FM Mark Smits (2219) – FM Bart Gijswijt (2296): 0 - 1
4. Alik Tikranian (2256) – FM Barbak Tondivar (2269): 0 - 1
5. FM Jan van Mechelen ( 2230) – René Duchêne (2179): 1 - 0
6. Cees IJzermans (2211) – FM Aran Kohler (2214): 1 - 0
7. Ludo Tolhuizen (2116) – Pieter de Jager (2126): 0 - 1
8. Jordy Schouten (2109) – Collin Boelhouwer (2113): 0 - 1
9. Robert Schuermans (2097) – Jan-Willem van Prooijen (2160): ½ - ½
10. Anthony Mitran (2095) – Max Merbis (2156): 1 - 0

Bij het ingaan van de laatste ronde stond het eerste op 11 matchpunten, een matchpunt meer dan tegenstander Dubbelschaak '97. Omdat  Vianen-DVP, dat tegen degradatie kandidaat HMC II moest spelen, ook maar een matchpunt achterstond, was een gelijkspel geen garantie op promotie -- en bij een teamwedstrijd op 4-4 spelen is wel heel moeilijk. Bij het eerste ontbrak Cees IJzermans (vakantie in Zuid-Afrika -- hij moet nog leren de juiste prioriteiten te stellen). Ook bij Dubbelschaak ontbrak een van de sterkere spelers:  Brent Burg was  in Italie naar de giro aan het kijken. 

Opnieuw omdat we na de 2 ronde ook al ongedeeld eerste stonden.  Dit hielden we t/m de 5e ronde vol, maar omdat we hier een daar wat matchpunten hadden gemorst waren we die titel tijdelijk kwijtgeraakt. Saillant detail is dat ondergetekende toen ook het verslag moest schrijven. Bij aanvang van de wedstrijd was het plan om met zoveel mogelijk bordpunten te winnen, omdat we een paar bordpunten achterliepen op Vianen. Zij speelden gelukkig gelijk, waardoor wij met de 4,5-3,5 overwinning van vandaag weer eerste staan.  

Het was gisteren voor het vlaggenschip van De Pion allemaal te doen in Sas van Gent. Het Witte Paard (HWP) was aldaar onze tegenstrever. De heenreis verliep voor een groot deel van de bemanning voorspoedig. Er was nog tijd voor een bezoekje aan de supermarkt en wat pret met de bemanning van De Stukkenjagers 2 uit Tilburg, onder meer met: Bram van den Berg, Frans Konings en Eric de Moor. 

Jan van Mechelen en Robert Schuermans stonden echter vast in het verkeer op de ring in Antwerpen. Tijdens het inleidende praatje van arbiter Bart de Vogelaere arriveerden zij toch nog net op tijd. Ik werd gelijk door Jan aangesteld als de operator van de parkeerschijf op zijn dashboard met als doel een bekeuring te voorkomen.

De ramp van afgelopen zaterdag (4 februari 2017) die het vlaggenschip van De Pion over kwam ligt gelukkig al weer enkele dagen achter ons. Het zat overal tegen waar het maar tegen kon zitten en dat is niet zonder gevolgen gebleven. De Pion 1 raakt door te verliezen van Vianen/DVP de ongedeelde koppositie in klasse 2D zelfs kwijt en moet tandenknarsend genoegen  nemen met een gedeelde tweede stek. Vianen/DVP verkeerde in bloedvorm. De Pion daarentegen had een regelrechte offday!

De Pion 1 heeft vandaag dik verloren van Vianen/DVP. Stefan Colijn en Robert Schuermans wonnen, Jordy Schouten kon het remise houden. Alik Tikranian, Ludo Tolhuizen, Mark Smits, Ivo Kok en David Du Pont moesten het onderspit delven. Een regelrechte off-day! Hierdoor zakken we in de tussenstand naar een vierde plaats. De Champignonsoep tijdens de afterparty was niet meer dan een schrale troost.

Laad meer