In de derde ronde van bekercompetitie van de KNSB was het gisteren tot diep in de nacht allemaal te doen in Waalwijk tegen de gelijknamige schaakclub. Na een hele dag flink werken/studeren geen sinecure. Om 20.30 uur werden de klokken onder toeziend oog van “wedstrijdleider” Nico Pol in werking gesteld. Nico nam opmerkelijk genoeg tegelijkertijd ook deel aan een rapidcompetitie in een andere zaal en kwam zo af en toe eens kijken. Grappig!

Jordy Schouten speelde met wit op bord 4 tegen teamleider Hans Sinnige. In een partij waarin Hans geen of (te) weinig juiste zetten wist te vinden kwam Jordy per zet beter te staan. Hans bleef in een toreneindspel met 3 pionnen minder onzinnig lang doorspelen. De reeks “Eindspelletjes met Jordy” staat overduidelijk niet bij hem in de boekenkast. Stefan Colijn speelde met zwart  op bord 1 tegen Remco Sprangers. Remco had niet echt een plan, verbruikte veel tijd en was feitelijk kansloos. Stefan, die in bloedvorm is na een prima toernooi in Lissabon, tikte het eindspel na verschillende tactische vernuftigheden en grapjes simpel maar gedecideerd uit. Tussenstand: 0 - 2.

Mark Smits speelde op bord 3 met zwart tegen Wilbert Schreurs. De partij leek lange tijd in evenwicht. Met remise zou Waalwijk echter zijn uitgeschakeld. Er werd rustig doorgespeeld. Wilbert nam in het middenspel het initiatief, deed niets dan goede zetten en Mark overzag dat onvoldoende. Tussenstand: 1 - 2. Alik Tikranian speelde op bord 2 met wit tegen Joost Hoogendoorn. Alik speelde rustig en beheerst én won een pion. Later in de partij gaf Alik om beter spel te krijgen zijn voorsprong in materiaal weer terug. Lang leek het dan ook alsof Alik serieuze winstkansen had. De analyse zal dat later uitwijzen. Uiteindelijk dwong hij in tijdnood eeuwig schaak af nadat hij dat eerder nog uit de weg was gegaan.  Alik werd daarmee man van de match. Eindstand: 1½ - 2½. De Pion bekert door en zit met deze prima overwinning bij de laatste 16 van Nederland.

Individuele uitslagen Waalwijk (2114) - De Pion (2206): 1½ - 2½ 
1. CM Remco Sprangers (2220) - FM Stefan Colijn (2300): 0 - 1
2. FM Joost Hoogendoorn (2327) - Alik Tikranian (2259): ½ - ½
3. Wilbert Schreurs (2062) - FM Mark Smits (2169): 1 - 0
4. Hans Sinnige (1845) - Jordy Schouten (2097): 0 - 1

Dan nog naar huis! Er reed echter al lang geen OV meer in Waalwijk. Het was immers ver na middernacht geworden. Gelukkig was ik zelf met de auto, waardoor ik iedereen thuis heb kunnen brengen. Alik was zelfs pas om 2.30 uur thuis. Op naar de volgende ronde! Voerendaal of Blerick uit? Dan zal het nog veel later worden....