Stap 5
Docent: Erwin Kalle

Het is alweer bijna vakantie! Maar eerst was het tijd voor les 5 van stap 5.

Vorige week hebben Jesper en Joshua hun partij van de jeugdcompetitie gespeeld. We hebben deze partij uitgebreid besproken en beide hebben een goede partij gespeeld en er hopelijk iets van geleerd!

Verder hebben we het huiswerk van afgelopen week nog eens bekeken en nog een het een en het ander herhaald.

Fijne vakantie vast en het huiswerk is een leuke partij van de Jeugdclubcompetitie meenemen!

Afgelopen week hebben we op vrijdag een lekker aanvallende avond gehad. We hebben het namelijk gehad over het onderwerp Koningsaanval. Hierbij waren weer een aantal dingen van belang, die bij bijna iedere koningsaanval voorkomen:

- Het maken van een gaatje (openbreken koningstelling, vaak door een offer)
- Erbij halen van stukken. Zonder actieve stukken gaat mat zetten niet lukken.
- Een matbeeld zoeken, het doel uiteindelijk is simpel: Zet mat!
- De verdedigers (van het matbeeld) uitschakelen!

We hebben deze vuistregels geoefend met de standaard stellingen waarbij de aanvaller een loper offert op h2 of h7 en wat opgaven uit het boekje. De bladzijde koningsaanval A afmaken is dan ook het huiswerk!

Afgelopen vrijdag was alweer les 3 van Stap 5!

We zijn begonnen met het bespreken van het huiswerk van afgelopen week over T+K tegen P+K. Dit ging nog niet helemaal vlekkeloos dus hebben we nog het een en het ander over afgelopen week herhaald. Vooral belangrijk waren:

- Met tempo je toren goed zetten.
- Koning afhouden (of juist zorgen dat dit niet lukt voor de tegenpartij)

Na het herhalen ging het maken van de opgaves een heel stuk beter!

Tot slot hebben we een partij van Jesper bekeken. Het was een spannende, ingewikkelde partij waar veel in zat!

Deze week was alweer de tweede les van Stap 5. Vandaag hebben we het eerst gehad over eindspelen, waarbij de eindspel kennis werd getest. Dit ging van makkelijk naar moeilijk en ging de jongens best goed af!

Daarna hebben we het wat uitgebreider gehad over het eindspel T+K tegen P+K, waarbij de T+K partij moet proberen de pion te winnen en de P+K partij juist moet proberen te promoveren om remise te houden. Bij dit onderwerp hoorde 3 vuistregels voor de T+K partij:

1. Probeer de toren goed te positioneren, het liefst achter de vrijpion.
2. Probeer met de koning aan de andere kant van de pion te komen dan de tegenstanders koning.
3. Haal de pion op (en controleer je antwoord).

Voor de P+K partij zijn deze vuistregels natuurlijk precies het omgekeerde!

Tot slot hebben we een partij van Joshua bekeken, die hij vrij soepel won. De les die hier nog uit getrokken kon worden is dat hij iets meer tijd mag nemen voor het bedenken van een plan tijdens de ontwikkeling. Verder moet hij iets meer op zijn notatie letten ;)

Huiswerk voor volgende keer: Toren tegen pion B!

Vandaag is de eerste les stap 5 geweest. Materiaal en tijd is behandeld. Er is een stelling uitgespeeld waarin bleek dat je best materiaal mag geven om een ontwikkelingsvoorsprong te krijgen. Verder is er gekeken hoe er van zo een voordeel gebruik kan worden gemaakt.

Als tweede is er behandeld hoe je een stelling moet bekijken als je niet weet wat het onderwerp is (net zoals in een echte partij). Hierbij moet er gezocht worden naar aanvalsdoelen. Denk hierbij aan penningen/ongedekte stukken/aftrekaanval etc.)

Het huiswerk voor de volgende keer is: de laatste mix in het boekje.

 

Geen artikelen meer