Stap 5
Docent: Erwin Kalle

Vandaag was iedereen weer bij de les, Jesper was terug van het tennissen, iets bruiner dan voorheen! Maar het was weer tijd om te schaken en daar gaan we het in dit verslagje dan ook over hebben!

Eerst is er het een en het ander herhaald van vorige week namelijk over Open Lijnen. We hebben dit in combinatie met toreneindspelen geoefend met een uitspeelstelling. Het oefenen van het uitspelen van een betere stelling is erg belangrijk en ook erg leerzaam. Vooral is het belangrijk om te bedenken hoe je je stelling nog kan verbeteren.

We zijn wat minder serieus geeindigd, namelijk hoe kan je het snelste pat krijgen als beide partijen meewerken? Joshua en Jesper kwamen een eind, maar het kon nog sneller, namelijk in 10 zetten!!

Voor volgende keer is het huiswerk een leuke leerzame partij meenemen!

Afgelopen vrijdag is er natuurlijk weer geschaakt! Jesper was deze avond afwezig, dus was er een prive training voor Joshua!

De les zijn we begonnen met wat openingstheorie. Hierbij was het vooral belangrijk om de verschillende ideeën van een opening te leren en niet alleen maar losse zetten. De theorie is nu geleerd en nu is het wachten op een partij waarbij de nieuwe kennis toegepast kan worden!

Het tweede deel van de les hebben we het over open lijnen gehad, meestal niet het moeilijkste onderwerp, maar toch wel een erg belangrijke les! De hoofdpunten zijn:
1. Zoek / maak een open lijn
2. Pak de open lijn met een toren (of dame) en maak gebruik van steunpunten om te verdubbelen.
3. Jaag of lok de tegenstanders toren van de open lijn

Als deze punten gelukt zijn is het natuurlijk de bedoeling om binnen te komen op de 7e rij, waar we veel activiteit hebben.

Het huiswerk voor volgende week: Open lijn A

Het is alweer bijna vakantie! Maar eerst was het tijd voor les 5 van stap 5.

Vorige week hebben Jesper en Joshua hun partij van de jeugdcompetitie gespeeld. We hebben deze partij uitgebreid besproken en beide hebben een goede partij gespeeld en er hopelijk iets van geleerd!

Verder hebben we het huiswerk van afgelopen week nog eens bekeken en nog een het een en het ander herhaald.

Fijne vakantie vast en het huiswerk is een leuke partij van de Jeugdclubcompetitie meenemen!

Afgelopen week hebben we op vrijdag een lekker aanvallende avond gehad. We hebben het namelijk gehad over het onderwerp Koningsaanval. Hierbij waren weer een aantal dingen van belang, die bij bijna iedere koningsaanval voorkomen:

- Het maken van een gaatje (openbreken koningstelling, vaak door een offer)
- Erbij halen van stukken. Zonder actieve stukken gaat mat zetten niet lukken.
- Een matbeeld zoeken, het doel uiteindelijk is simpel: Zet mat!
- De verdedigers (van het matbeeld) uitschakelen!

We hebben deze vuistregels geoefend met de standaard stellingen waarbij de aanvaller een loper offert op h2 of h7 en wat opgaven uit het boekje. De bladzijde koningsaanval A afmaken is dan ook het huiswerk!

Afgelopen vrijdag was alweer les 3 van Stap 5!

We zijn begonnen met het bespreken van het huiswerk van afgelopen week over T+K tegen P+K. Dit ging nog niet helemaal vlekkeloos dus hebben we nog het een en het ander over afgelopen week herhaald. Vooral belangrijk waren:

- Met tempo je toren goed zetten.
- Koning afhouden (of juist zorgen dat dit niet lukt voor de tegenpartij)

Na het herhalen ging het maken van de opgaves een heel stuk beter!

Tot slot hebben we een partij van Jesper bekeken. Het was een spannende, ingewikkelde partij waar veel in zat!

Deze week was alweer de tweede les van Stap 5. Vandaag hebben we het eerst gehad over eindspelen, waarbij de eindspel kennis werd getest. Dit ging van makkelijk naar moeilijk en ging de jongens best goed af!

Daarna hebben we het wat uitgebreider gehad over het eindspel T+K tegen P+K, waarbij de T+K partij moet proberen de pion te winnen en de P+K partij juist moet proberen te promoveren om remise te houden. Bij dit onderwerp hoorde 3 vuistregels voor de T+K partij:

1. Probeer de toren goed te positioneren, het liefst achter de vrijpion.
2. Probeer met de koning aan de andere kant van de pion te komen dan de tegenstanders koning.
3. Haal de pion op (en controleer je antwoord).

Voor de P+K partij zijn deze vuistregels natuurlijk precies het omgekeerde!

Tot slot hebben we een partij van Joshua bekeken, die hij vrij soepel won. De les die hier nog uit getrokken kon worden is dat hij iets meer tijd mag nemen voor het bedenken van een plan tijdens de ontwikkeling. Verder moet hij iets meer op zijn notatie letten ;)

Huiswerk voor volgende keer: Toren tegen pion B!

Vandaag is de eerste les stap 5 geweest. Materiaal en tijd is behandeld. Er is een stelling uitgespeeld waarin bleek dat je best materiaal mag geven om een ontwikkelingsvoorsprong te krijgen. Verder is er gekeken hoe er van zo een voordeel gebruik kan worden gemaakt.

Als tweede is er behandeld hoe je een stelling moet bekijken als je niet weet wat het onderwerp is (net zoals in een echte partij). Hierbij moet er gezocht worden naar aanvalsdoelen. Denk hierbij aan penningen/ongedekte stukken/aftrekaanval etc.)

Het huiswerk voor de volgende keer is: de laatste mix in het boekje.

 

Geen artikelen meer