Stap 3


Docent: Ted van Eck

Leerlingen:

De warming-up hebben we gedaan met een snelschaakpotje (3 pp) waarbij de pionnen ook achteruit mochten en ook achteruit konden slaan. Hilarische taferelen uiteraard, maar veel schiet je er meestal niet mee op om met een pion achteruit te gaan. Daarna hebben we flink gewerkt aan het onderdeel Verdedig tegen de dubbele aannval. Bij dit onderdeel omcirkel je een stuk dat omgedekt staat of een koning die schaak staat. Je moet dan een zet zoeken waarbij het ongedekte stuk niet gepakt kan worden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een van de volgende:

  1. Met een tegenaanval door het schaak op te heffen met een tegenschaak (nummer 1 op blz 20). Dus je staat schaak maar met de zet die je doet, staat de tegenstander zelf ineens schaak!
  2. Met een tegenaanval met dreiging tot mat (nummer 2 op blz 20). Als de tegenstander het ongedekte stuk slaat, gaat ie zelf mat.
  3. Met een tegenaaval in combinatie met een penning (nummer 3 op blz 20). Let eens op de witte dame als je f4 speelt! Waar kan die dat matzetten?
  4. Of met hulp van een andere combinatie

We moeten onszelf nu aanleren dat we zetten noteren in plaats van dat we pijlen trekken. Op het examen moet dat ook en je moet dat jezelf gewoon maken. Het duurt iets langer. Als je één pijl trekt, is het maar de vraag of je de rest van de combinatie ziet namelijk. Soms hoef je maar één zet te noteren, maar meestal is het een zet van diegene die aan zet is, een tegenzet, en nog een zet. Je hebt dan materiaal gewonnen, mat gezet, of een dreiging opgelost.

Tenslotte hebben we gekeken naar een partijtje van Donny. Zijn tegenstander was ouder en misschien iets beter (hij zit in Stap 5 volgens iemand) maar die ging met wit op herdersmat spelen! Dat moeten we zelf echt niet meer gaan doen. Daar zijn jullie allemaal al te goed voor. Je hebt er niks aan, je wint heel snel, maar is dat dan leuk?. Je leert er ook niets van. Als je een herdersmatje tegen dreigt te komen, moet je even op de juiste manier verdedigen en daarna de dame op gaan jagen. Dan kom je meteen zelf beter te staan. We weten nu hoe het moet!

Huiswerk: blz 20 afmaken! Zoeken en nog eens zoeken. Als je hetniet ziet, pak je er een bord bij en zet je de stelling op. Dat mag op het examen ook.

Als jullie partijtjes hebben genoteerd, mag je die aan me geven en dan zal ik er naar kijken. En die kunnen we dan op het eind van de les even kort bespreken.

Als binnenkomertje hebben we een partijtje Fischer Random Chess gespeeld. Daarna hebben we gekeken naar de pagina's met Uitschakelen Verdediging op blz. 17, 18 en 19. Van deze pagina's hebben we de eerste drie diagrammen gemaakt. We trekken nu geen pijlen meer maar noteren wat er gespeeld moet worden, net zoals dat op het examen hoort te gebeuren. Het is bij deze opgaven ook de bedoeling dat je twee zetten noteert. In de meeste gevallen gaat het geforceerd mat, soms niet maar dan win je wel flink materiaal.
Daarna hebben we gekeken naar de theorie van het verdedigen tegen een dubbele aanval. Daar hebben we nog geen opgaven van gemaakt.
Tenslotte hebben we enkele partijtjes bekeken en geconstateerd dat je in de prille opening beter niet twee keer achter elkaar met hetzelfde stuk kunt spelen.

Huiswerk: bladzijden 17/ 18 / 19 afmaken. Noteer twee zetten! En het volstaat dus niet om alleen maar een pijl te trekken! Van Donny heb ik weer een partijtje gekregen en daar kijken we volgende keer even naar.

Na de warming-up (doorgeefschaak) samen gekeken naar een aantal partijtjes die ik geanalyseerd heb. Daarna BETER leren noteren. Er moet duidelijk verschil gemaakt worden tussen kleine letters (voor de velden) en hoofdletters (voor de stukken). Paar regeltjes erbij geleerd, zoals hoe bied je remise aan, hoe noteer je remise en wat doe je als je stukken recht wil zetten (met j'a adoube en alleen als je zelf aan zet bent). Uitleg gegeven van uitschakelen verdediging (slaan+mat, jagen+mat, lokken+mat). We gaan leren de diagrammen op te lossen met notatie (twee zetten) in plaats van met pijltjes) zoals dat ook op het examen moet gedaan worden.

Ik heb de werkboeken van de familie Rampaart en Donny thuis en alle verkeerde antwoorden verbeterd. De anderen hebben de werkboeken mee naar huis genomen. Thuis heb ik de partijtjes bekeken van Guus tegen Tim, Yfke tegen Tano en Nynke tegen Bastian. Daar kijken we de volgende les kort naar.

Géén huiswerk, want niet iedereen heeft zijn/haar boek thuis.

Warming-up gedaan met potje weggeefschaak met twee minuten per persoon. Daarna de theorie behandeld van het vierkant. Aansluitend pagina 13 gemaakt. Daarna uitgelegd wat een gambiet is en gekeken naar het damegambiet en het koningsgambiet. Tenslotte enkele partijtjes gespeeld tegen elkaar met beide gambieten. Partijtje van de competitie genoteerd en ingeleverd.

Huiswerk blz. 12.

Jullie waren vandaag met z'n vijven (één zieke thuis).

Eerst hebben we heel kort penning herhaald aan de hand van een voorbeeld met maar liefst drie verschillende penningen met de koning als staartstuk. Daarna het huiswerk (bladzijden 5 en 6) deels met het groepje bekeken. Van bladzijde 5 zijn behandeld de diagrammen #1, #6, #8 en #11 (van de twaalf diagrammen). Bij diagram #11 dachten we zelfs een extra oplossing gevonden te hebben (1. Lxe6+ in plaats van de officiële oplossing 1. Dh7+ Kxh7 en dan pas 2. Lxe6 mat). Maar onze alternatieve oplossing is niet juist omdat na 1. Lxe6+ zwart antwoordt met 1. ... Dxe6 SCHAAK !. Daarna zijn van bladzijde 6 behandeld de diagrammen #1, #6, #9 en #12 (van de twaalf diagrammen). Vervolgens iets heel anders gedaan. In twee teams van 3 (inclusief docent) een potje van 5 minuten per team gespeeld. Eén schaakbord in het midden en twee teams een eindje er vandaan en dan mochten de teamleden om de beurt een zet doen en dan weer terugrennen naar hun eigen plek. Werd een close finish! En tot slot van deze les een begin gemaakt met het onderwerp 'Toegang'. Gekeken naar diagram #1 van pagina 9 (nog redelijk makkelijk om met 1. Dxa7 toegang te krijgen tot de zwarte koning). En daarna nog gekeken naar diagram #10 van pagina 9, een echt moeilijk diagram. Maar uiteindelijk vonden we 1. Ph5 gxh5 2. Dxh7 mat. 

Huiswerk: bladzijde 9 (Mat in Twee: Toegang) maken en ook nog de foutjes van bladzijde 5 en 6 bekijken (de docent heeft in jullie werkboeken gekeken en ieder van jullie heeft van de docent een blad gekregen waarop precies is aangegeven welke diagrammen je van pagina 5 en 6 nog een keer moet bekijken). 

 

Gouden regels herhaald en geoefend met korte partijtjes. Theorie penning uitgelegd met Kopstuk - Staartstuk - Pennend stuk. Bladzijde 7 (Aanval op een gepend stuk) in de les gemaakt. Mat leren zetten met K+D tegen K binnen twee minuten en daarna K+T tegen K.

Huiswerk: bladzijden 5 en 6. Foutjes bekijken van bladzijden 4 en 7.

Geen artikelen meer