Stap 3


Docent: Koen Riemens en Marieke van Essen

Leerlingen: 

Stap 3 

Docente: Koen Riemens
Docent
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Schaakgeschiedenis
Koen speelt al zo lang bij de vereniging dat hij in het fotoarchief terug moest zoeken om er achter te hoe lang hij al bij de schaakclub zit. Na lang dwalen in het digitale schaaklabyrint, de fotopagina van De Pion, vond hij de oudste schaakfoto van zichzelf terug. In het seizoen van 2007 is een kleine, trotse Koen te zien met zijn pas behaalde stap 1 diploma. Dit betekent dat hij rond eind 2006 begonnen moet zijn bij de club. Al 13 jaartjes lid dus!

In zijn jeugdige jaren heeft Koen heel het land doorgereisd om schaaktoernooien te spelen. Bij elk schaakcarrière horen hoogte -en dieptepunten, maar mooie prestaties en herinneringen zijn zeker gemaakt bij toernooien als de Nederlandse teamkampioenschappen te Hoorn en het Noteboom toernooi te Leiden.

Samen met zijn tweelingbroer Noud heeft Koen de stappen 1 tot en met 5 doorlopen. Hierna moesten de senioren aan de gebroeders Riemens geloven. Na een periode waarin schaken op een lager pitje stond is Koen nog doorgegroeid tot een redelijke speler van de A-groep bij de senioren. Momenteel heeft hij nog de ambitie om zijn KNSB rating boven de 2000 grens te brengen.

Docent en jeugdleider
Met docente Kimberley is Koen 3, bijna 4, jaar geleden les gaan geven aan de jongste schakers in stap 1. Langzaam aan heeft hij de taken van de vorige jeugdleider (Frans Peeters) overgenomen en is hij deel geworden van het bestuur van de vereniging. Momenteel vervult hij de taak van jeugdleider al twee schaakseizoenen.

Buiten de schaakwereld
Het einde van de opleiding procestechniek komt bijna in zicht voor Koen. Momenteel loopt hij zijn afstudeerstage bij Ardagh, een glasfabriek in Dongen. Hier zit hij als operator in een controlekamer om het glasproces te beheersen en te sturen. Na de studie is de jeugdleider van plan om te gaan werken.

Naast schaken vind Koen ook tennissen, squashen, fietsen, schaatsen en bier brouwen leuk om te doen.

 

 

 We hebben deze week samen met Stap 3+ een proefexamen gemaakt.

Bestudeer de uitgereikte geheugensteuntjes goed!

Volgende week wordt het proefexamen besproken en zal de docent van Stap 3+ examen tips geven.

We hebben vandaag Röntgenschaak en Röntgenaanval behandeld.

Daarna hebben we blz 26 en blz 27 over remise nagekeken.

Het huiswerk is blz 28 en blz 29 

Vandaag hebben we het hoofdstuk remise verdiept met voorbeelden uit de handleiding.

Vervolgens hebben we blz 24 Klein Plan: Pion structuur nagekeken. Dit was huiswerk maar te moeilijk om individueel te maken.

Daarna blz 25 Remise: Eeuwigschaak nagekeken.

Huiswerk is blz 26 en blz 27 beiden over remise.

Volgende week beginnen we met de Röntgenschaak en de Röntgenaanval.

 

 

Vandaag hebben we een herhalingsles  "Klein plan" gedaan met een aantal voorbeelden en daarna "Remise" behandeld.

Van de opgaven hebben we bladzijde 23 nagekeken. 

Het huiswerk is bladzijde 24 van  "Klein plan"  en bladzijde 25 van "Remise".

In lichess.org/storm hebben we zeven goede oplossingen gescoord.

Docent: Henk Alberts invallend i.v.m. Sjors Sportief

We hebben uitschakelen van de verdediger verder behandeld.
Ditmaal de vormen weglokken en wegjagen.

Daarna hebben we nog gezamenlijk zoveel mogelijk puzzels proberen op te lossen binnen 3 minuten. Leuk om zelf ook te proberen, dat kan hier.

Huiswerk is bladzijde 17 en 18

Het huiswerk (pagina 2 en 3) is behandeld. Voor degenen die het gemaakt hadden, top gedaan, het zag er goed uit. Probeer de opdrachten nog een keer na te kijken voordat je het antwoord opschrijft. Doe dit ook in de partij voordat je een zet doet, door te controleren voorkom je fouten.

Tevens hebben we de korte notatie behandeld. Gebruik deze notatie voortaan bij het noteren van partijen en bij het maken van opgaven in het boekje. Mocht je de stof van de korte notatie nog een keer willen doorlezen, zie: Schaak Notatie - Leren schaken (google.com)

Tot volgende vrijdag!

Laad meer